Achtergrond Zuidenveld

Het Zuidenveld wordt van 12 t/m 15 juli 2018 in Dalen gehouden. Het thema is ‘Dalen in z’n element’. De beoogde locatie voor het Zuidenveld is het terrein ‘De Koekamp’ in Dalen. Het gaat om het weiland tussen de straten: Hoofdstraat, Stationsstraat, Kymmelskampen.

Jaarlijks roulerend in de acht kernen

Het Zuidenveld is een vierdaags evenement dat duizenden bezoekers trekt. Eén keer in de acht jaar wordt het in Dalen gehouden. In de andere jaren is één van de andere zeven Zuidenveldkernen aan de beurt: Sleen, Zweeloo, Oosterhesselen, Coevorden, Schoonebeek, Emmen en Odoorn. Iedere Zuidenveldkern heeft een eigen Plaatselijke Commissie die het feest organiseert. Daarbij worden uiteraard de inwoners uit de dorpen nauw betrokken. Het is dan ook een feest voor jong en oud!

Tentoonstellingsvereniging

Het Zuidenveld is van oudsher een landbouwtentoonstelling. Al sinds 1845 worden in Drenthe veekeuringen gehouden. Deze verliepen erg goed met ieder jaar weer meer aanmeldingen. Daarom is in 1920 Het Zuidenveld opgericht. Het zou de start blijken te zijn van het roulatiesysteem langs de acht Zuidenveldkernen, zoals we dat nog steeds kennen. Inmiddels organiseert de overkoepelende Tentoonstellingsvereniging ieder jaar de landbouwtentoonstelling tijdens Het Zuidenveld, met veekeuringen, paarden- en ponyconcoursen en nog veel meer activiteiten met een agrarische insteek. Bij organisatie zijn de namen en contactgegevens te vinden.

Plaatselijke commissie

De Plaatselijke Commissie is verantwoordelijk voor het organiseren van andere festiviteiten tijdens Het Zuidenveld. Zo zijn tijdens het evenement de straten prachtig door inwoners versierd met straatversiering en erebogen. Ook is traditiegetrouw de optocht met praalwagens. En er zijn tuinkeuringen, er is een lichtroute en op vrijdag- en zaterdagavond is er groot feest in de feesttent. Daarnaast is er een scholenprogramma, een programma voor senioren en een competitie tussen de acht Zuidenveldkernen (Zuidenveldcompetitie). En er zijn nog veel meer activiteiten. Kijk bij het programma voor een overzicht van alle activiteiten.

Voor en door inwoners van het Zuidenveldgebied