Logo zuidenveld horizontaal met tekst

HET BRONZEN BARTJE

Maar liefst tien tandems beginnen aan het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje!

Maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, is het zover. Dan start op CH De Wijk het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje. Deze competitie speciaal ter promotie van meerspannen wordt georganiseerd door vijf concoursorganisaties in Drenthe (CH De Wijk, CH Eext, CH Zuidenveld, CH Norg en CH Exloo) en wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. De competitie heeft als doel om te de tuigpaardensport interessant te houden voor een breed publiek en dat organisaties in Drenthe concoursen blijven organiseren. Er is juist gekozen voor meerspanrubrieken omdat deze een hoog ‘show-gehalte’ hebben en daarmee een breder publiek trekken aangezien het gaat om de kwaliteiten van het unieke Nederlandse tuigpaard maar ook om de kwaliteiten van de rijder gezien de moeilijkheidsgraad.

Tien tandems in De Wijk

Dat de competitie al jaren een enorme stimulans is voor rijders mag blijken uit het feit dat voor CH De Wijk niet minder dan tien rijders een tandem hebben ingeschreven. Opnieuw is er veel kwaliteit want de volledige top drie van 2023 zal ook dit jaar weer in actie komen. Daarnaast worden een aantal nieuwe tandems verwacht. 

Niek Alting uit Jipsingboertange, de winnaar van Het Bronzen Bartje in 2023, zal opnieuw deelnemen en met dezelfde paarden. Dat zijn Lord Libert L (v. Fabuleus) van Manon Alting-Veerman en Luitenant (v. Fantijn) van de combinatie Alting/Ruinemans. Ze zijn overigens ook de regerend kampioen bij de tandems.

De concurrentie komt onder andere van Jan Jordans uit Landhorst, hij werd vorig jaar in de competitie tweede en komt met hetzelfde tandem. Voorpaard King (v. Fantijn) is zijn voorpaard en de betrouwbare Barend (v. Marvel) staat voor het tweewielige rijtuig. Mooi die landelijke belangstelling want Jan Jordans komt helemaal uit het Zuiden van Nederland, net als Martien Verboord.
Martien Verboord uit Vlijmen werd vorig jaar derde in de eindstand en hij zet dezelfde paarden in, El Nino B (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert).

Derk Jan Mekkes uit Doezum is een zeer ervaren tandemrijder en hij won met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) en Roelofsen Horse Trucks Jefferson (v. Eebert) in 2022 het Bronzen Bartje. Op de startlijst zien we dat hij met een nieuwe combinatie komt. Jefferson is voor De Wijk vervangen door Johnson. Hij begon het seizoen sterk in De Bilt. Hij won toen de rubriek tandems met Jefferson en Johnson.

In 2019 werd het eerste Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje verreden. Dit was een Klavertje Drie-rubriek. Leendert Veerman was toen de winnaar hij heeft een nieuw tandem gevormd met zijn nieuwe aanwinst Action Quality Joker (v. Endre) en de vertrouwde multikampioen Action Quality Eribo (v. Manno).

Jochem Boonstra uit Wijnjewoude was vorig jaar voor het eerst deelnemer aan deze competitie. Hij is opnieuw van de partij met Dondroniem (v. Uromast) en Zavanno (v. Manno).
Teus van Laar uit Nijkerk zal het dit jaar moeten doen zonder zijn leermeester, de dit jaar overleden Ab Koetsier. Maar hij zal zijn adviezen ongetwijfeld in de praktijk brengen bij het presenteren van zijn tandem Ebert (v. Unieko) en James (v. Manno).

In 2022 werd Richard Hofstra uit Lytsewierrum kampioen bij de tandems met Renvyle Imondro (v. Cizandro) van Frank Fitzpatrick en zijn eigen Any Time (v. Patijn). Laatstgenoemde is inmiddels 19 jaar jong maar hij heeft er nog steeds zin in. Hij vormt een tandem met No Time (v. Image HBC) die op de Nationale Tuigpaardendag vorig jaar de Future Cup won.

Renvyle Imondro maakt nu deel uit van het tandem van Lambertus Huckriede uit Enschede waarbij de jonge Octogoon VDM (v. Hubert VDM) het achterpaard zal zijn. Lambertus zal voor het eerst aan deze competitie gaan deelnemen. Afgelopen zaterdag won Octogoon VDM naast Otoos (v. Cizandro) de rubriek tweespannen in Doornspijk en Imondro behaalde winst in de ereklasse en bij de dames. Een nieuw tandem met kwaliteit dus.

Marcel Ritsma uit Wijnjewoude debuteerde op Hemelvaartsdag met een tandem tijdens CH Bennekom. Hij reed Gerran PSH (v. Atleet) en Jack Daniëls (v. Manno) van de familie Pos en dat debuut werd meteen een overwinning. Vorige week lukte dat ook in Doornspijk. Dat maakt deze nieuwe combinatie meteen een concurrent om serieus rekening mee te houden.

De toprubriek Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje is Tweede Pinksterdag om 16.50 uur het slot van Concours Hippique De Wijk.

Niek Alting domineerde de competitie vorig jaar en won het Bronzen Bartje. Hij gaat het dit jaar opnieuw proberen.

(Foto: Het Tuigpaard / The Dutch Harness Horse)