Logo zuidenveld horizontaal met tekst

Achtergrond

De Zuidenveldtentoonstelling is een co-productie van de Tentoonstellingsvereninging Het Zuidenveld en een plaatselijke commissie. De Tentoonstellingsvereniging organiseert de rundveekeuring, paardenkeuring, ponykeuring, ponnyconcoursen, paardenconcoursen en nationaal concours hippique. De vereniging werkt nauw samen met andere instanties zoals bijvoorbeeld de KWPN en de KNHS. Deze vereniging is elk jaar in een andere kern actief met de organisatie. Het plaatselijke comité draagt zorg voor de plaatselijke activiteiten zoals de optocht met praalwagens, de erebogen in het dorp, de straatversieringen, de tuinverlichtingen, de lichtroute, de feestavonden in de tent en tal van andere activiteiten in het dorp.

Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld

Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld bestaat sinds 1920 en heeft nu circa 750 leden en een bestuur van 8 leden die afkomstig zijn uit alle windstreken van het Zuidenveld. Bijna alle acht kernen, voormalige gemeenten van het dingspel Zuidenveld zijn hierin vertegenwoordigd. Elke derde donderdag van de maand komen zij bijeen in een locatie in de kern waar het komende Zuidenveld wordt gevierd. De vergaderfrequentie neemt toe naarmate het Zuidenveld vordert…..

De volgorde is:

  • Schoonebeek (2022)
  • Emmen (2023)
  • Coevorden (2024)
  • Oosterhesselen (2025)
  • Odoorn (2026)
  • Sleen (2027)
  • Dalen (2028)
  • Zweeloo (2029)

De Zuidenveldcompetitie

Tussen de 8 Zuidenveldkernen wordt ieder Zuidenveldweekend een competitie gehouden. Deze competitie bestaat uit meerdere onderdelen. De organiserende kern heeft de organisatie in handen. Deze competitie is de bindende factor van het Zuidenveld en heeft een grote toegevoegde waarde. Het zorgt ervoor dat mensen uit de verschillende kernen elkaar leren kennen en weten te vinden. Wie is dit jaar de beste en wint de Zuidenveldbokaal?

De Burgemeestersprijs

In 1994 is deze prijs in het leven geroepen en aangeboden door de 8 burgemeesters van de voormalige gemeenten. De prijs is destijds door de burgemeester uit eigen zak betaald. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Concours Hippique aan de rijder/rijdster die de beste stijl van rijden heeft en de beste manier van omgang met het paard. De prijs bestaat uit een zilveren hoed. Dit is een wisselprijs, waar de naam van de winnaar in wordt gegraveerd. Er wordt een beker overhandigd die de winnaar mag houden.